(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Ushbu maqolada Jadidlardan biri Mahmudxo‘ja Behbudiy ishlarida asosiy mazmun-mohiyatini qamrab olgan Vatan tuyg‘usini ko‘rsatib berisah orqali mutafakkirning nomini ommaga yoyish borasida tahlil qilingan. O‘tgan asr boshidagi milliy uyg‘onish harakatini Mahmudxo‘ja Behbudiy faoliyatidan ayri tasavvur etib bo‘lmaydi. O‘tmishda din birligining timsoli hisoblangan “millat” tushunchasini aynan jadidlar til birligiga tayanuvchi etnik atama sifatida qo‘lladilar. “Milliyat” - milliylik, millatning o'zligi, qadriyatlari, butun borlig‘i demakdir. Ma’rifatparvar jadidlar o'zlarining she’riy, nasriy va publisistik asarlarida millat va milliyat masalalarini ko‘tarib chiqish orqali millatni o‘zligini anglashga, ma’rifatga da’vat etganlari haqida yoritib beriladi. Mahmudxo‘ja Behbudiyning asosiy va mashhur maqolalaridan biri “Munozara” maqolasi haqida trahlil qilinadi. Behbudiy shu darvrni o‘zidayoq chet tillarini o‘rganishdagi oqsoqlikni bartaraf etishini ko‘rsatib berdi. Mahmudxo‘ja Behbudiyning “Munozara” maqolasi o‘sha davrda ham hozirgi kunda ham ko'plab bahs-munozaralarga sabab bolgan va hozirgi kunda ham o‘z ahamiyatini yo'qotmagan maqolalardan biridir. “Munozara” maqolasida buxoriylar uchun “yangi usul” maktablarining foydaliligi, bunday maktablarda yoshlarni o'qitish lozimligi ta'kidlangan. Bu maqola farangiy afandi va mudarris Buxoriy janoblari o’rtasidagi bahs va suhbat asosida vujudga kelgan. В данной статье будет проанализирована одна из главных и известных статей Махмудходжи Бехбуди «Мунозара». Статья Махмудходжи Бехбуди «Противоречие» — одна из статей, вызвавшая много споров тогда и сейчас, и не потерявшая своего значения и сейчас. В статье «Мунозара» подчеркивается полезность школ «нового метода» для бухарцев и необходимость воспитания молодежи в таких школах. Эта статья была создана на основе дискуссии и разговора между г-ном Фаранги Эффенди и г-ном Мударрисом Бухари. Данная статья анализируется с точки зрения распространения имени мыслителя среди общественности путем показа чувства Родины, которое охватывает основное содержание произведений Махмудходжи Бехбуди. Движение национального возрождения начала прошлого века невозможно представить без деятельности Махмудходжи Бехбуди. В прошлом понятие «нация», считавшееся символом религиозного единства, использовалось джадидами как этнический термин, основанный на языковом единстве. «Национальность» означает национальность, национальную идентичность, ценности, целостность бытия. Просвещенные джадиды, поднимая вопросы нации и народности в своих поэтических, прозаических и публицистических произведениях, побуждали нацию осознать свою идентичность и стать просвещенной. In this article, one of the main and famous articles of Mahmudhoja Behbudi, "Munozara", will be analyzed. Mahmudhoja Behbudi's article "Controversy" is one of the articles that caused a lot of controversy then and now, and has not lost its importance even now. The article "Munozara" emphasizes the usefulness of "new method" schools for Bukharians and the need to educate young people in such schools. This article was created based on the discussion and conversation between Mr. Farangi Effendi and Mr. Mudarris Bukhari. This article is analyzed in terms of spreading the name of the thinker to the public by showing the feeling of the Motherland, which covers the main content of Mahmudhoja Behbudi's works. The national revival movement at the beginning of the last century cannot be imagined without the activity of Mahmudhoja Behbudi. In the past, the concept of "nation", which was considered a symbol of religious unity, was used by the Jadids as an ethnic term based on linguistic unity. "Nationality" means nationality, nation's identity, values, whole being. Enlightened Jadids, by raising issues of nation and nationality in their poetic, prose and journalistic works, encouraged the nation to realize its identity and become enlightened.