(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Hozirgi vaqtda qon tomir endoteliysi yurak-qon tomir tizimining faoliyatida juda muhim rol o'ynashi aniqlandi. Qonning qon tomirlari devorlariga kirishiga to'sqinlik qiluvchi anatomik to'siq sifatida uning klassik tushunchasi sezilarli darajada kengaytirildi. NO NO sintazasining 3 ta izoformasi ta'sirida L-arginindan sintezlanadi: 2 ta konstitutsiyaviy - endotelial (eNOS) va neyronal (eNOS)) , bitta induksiyali (makrofag, iNOS). ENOS plazma membranasi endotelial hujayralar alveolalarida joylashgan (lakunaga o'xshash). 50-1000 nm o'lchamdagi mikrositlar), bu erda u kaveolin bilan bog'lanadi. 2,5% fosfor kislotasi (Sigma,AQSh) va xona haroratida 10 daqiqa davomida inkubatsiya qilinadi. Yutish qiymati SF-46 spektrofotometrida (Rossiya) 546 nm to'lqin uzunligida o'lchandi . .Standart natriy nitrit sifatida (NaNO2 ) [ 3,7,8 ].