(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Ushbu tezisda toponimika fanining paydo bo’lishi va taraqqiyoti, toponimika fani rivojlanishiga hissa qo‘shgan jahonning va yurtimizning ko‘zga ko‘ringan olim lari haqida ma’lumotlar berilgan. Yurtimiz hududidagi toponimlar va ularning tarixiy qiymati, ajdodlar tilida yaratilgan tarixiy toponimlarning o'ziga xos ma'lum shaklda ifodalanib. muayyan ma'noni anglatishi, geografik hududning tabiiy xususiyatlari, o’lkamiz toponimlarida tub aholining tili va m a'naviyati ma'lum darajada o'z aksini topganligi. shu boisdan har bir toponimning etimonimi, ya 'ni ma'nosini aniqlash, ko'p jihatdan uning asliy shakli va birikmalarini to’g 'ri belgilab olishga bog'liqligi. toponim ika manbashunosligida o'rta asrlarda yaratilgan qo'lyozma asarlar va tarixiy hujjatlam ing ilmiy ahamiyati beqiyosligi kabi masalalar ahamiyati haqida xulosalar yuritilgan.