(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Мақолада каталпа кўчатларини етиштиришда минерал ўғитлар билан озиқлантирилганда уларнинг ўсиши ва ривожланишига таъсири ўрганилиб, олиб борилган тадқиқотларда каталпа кўчатларига минерал ўғитларнинг турли хил меъёрларидаги таъсири кузатилганда кўчатларнинг бўйига ўсиши 1,2 ва поя диаметрини 1,5 баробарга ошириши тўғрисидаги маълумотлар келтирилган бўлиб, бунда минерал ўғитлардан фойдаланиш самарадорлиги маълумотлари келтирилган. В статье изучено влияние подкормки минеральными удобрениями на рост и развитие сеянцев катальпы, в проведенных исследованиях наблюдается влияние минеральных удобрений на сеянцы катальпы в разных нормах и приводятся сведения о том, что рост сеянцев увеличивается. в 1,2 раза и диаметра стебля в 1,5 раза, в чем представлены данные об эффективности применения минеральных удобрений. The article studies the effect of fertilizing with mineral fertilizers on the growth and development of catalpa seedlings; in the studies conducted, the effect of mineral fertilizers on catalpa seedlings at different rates is observed and information is provided that the growth of seedlings increases. 1.2 times and stem diameter 1.5 times, which provides data on the effectiveness of the use of mineral fertilizers.