(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Академиялық лицейлердиң қарақалпақ топарларында инглиз тилин оқытыўда оқыўшылардың сөйлеў компетенциясын жетилистириў үлкен әҳмийетке ийе. Инглиз тилин оқытыў методикасында әдебий компетенция елеге шекем изертленбей дыққаттан шетте қалып киятырған методикалық мәселелердиң бири. Бул мәселе бойынша илимпазлардан А.Аббасова, Ф.Б.Гайнуллина, Д.Э.Розенталь, Х.Ибрагимов, К.А.Юсупов сыяқлы алымлардың мийнетлеринде пикир билдирилген. Методист алымлардың пикирлерине тийкарланып бул терминге былайынша анықлама берип кетсек болады. Әдебий сөйлеў компетенциясы - бул инглиз тили пәни бойынша ийелеген билим, көнликпе ҳәм уқыплылықларын күнделикли турмыста ушырасқан ўақыя ҳәм ҳәдийселерде қоллана алыў, әдебий жаңалықларды түсиниў, әдебий теориялық мағлыўматлар тийкарында көркем текстлерди, сабақлықта берилген шынығыўларды сын көзқарас пенен талқылаў ҳәм баҳалаўда орынлы пайдалана алыў шеберлиги.