(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Language is an integral part of human lives and thus has a powerful influence on people’s ability to communicate interculturally. The term ‘language’ may refer not only to spoken and written language, but also ‘body language. In this article, however, we will focus on verbal codes only. People use language to convey their thoughts, feelings, desires, attitudes, and intentions. We learn about others through what they say and how they say it; we learn about ourselves through how others react to what we say. Verbal communication has been studied by scholars from a variety of disciplines, such as anthropology, psychology, sociology, political theory, and human geography, bringing diverse theories and perspectives into the study of communication and culture. Til inson hayotining ajralmas qismidir va shuning uchun odamlarning madaniyatlararo muloqot qilish qobiliyatiga kuchli ta'sir ko'rsatadi. "Til" atamasi nafaqat og'zaki va yozma tilga, balki "tana tiliga" ham tegishli bo'lishi mumkin. Biroq, ushbu maqolada biz faqat og'zaki kodlarga e'tibor qaratamiz. Odamlar o'z fikrlarini, his-tuyg'ularini, istaklarini, munosabatini va niyatlarini etkazish uchun tildan foydalanadilar. Biz boshqalar haqida ular nima deyishlari va qanday aytishlari orqali bilib olamiz; biz o'zimiz haqimizda boshqalar aytganlarimizga qanday munosabatda bo'lishlari orqali bilib olamiz. Og'zaki muloqot antropologiya, psixologiya, sotsiologiya, siyosiy nazariya va inson geografiyasi kabi turli fanlarning olimlari tomonidan o'rganilib, aloqa va madaniyatni o'rganishga turli nazariyalar va istiqbollarni olib keldi.