(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqola "Tarmoqdagi IoT qurilmalarining xavfsizligi" mavzusiga bag‘ishlanib, IoT (Internet of Things) texnologiyalarining tarmoqdagi xavfsizlik muammolarini tahlil qiladi. IoT qurilmalari, ularning keng tarqalishi va kundalik hayotimizdagi ahamiyati ortib borar ekan, ularning tarmoqda xavfsiz ishlashini ta'minlash zaruriyati yanada kuchaymoqda. Maqolada IoT qurilmalariga nisbatan yuzaga keladigan asosiy xavflar, jumladan tarmoq hujumlari, ma'lumotlar xavfsizligi va qurilmalar o‘rtasidagi zaif autentifikatsiya masalalari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, bu muammolarni hal etish uchun amaliy yechimlar taklif qilinadi, xususan, shifrlash texnologiyalari, ikki faktorli autentifikatsiya, qurilmalarning doimiy yangilanishi va tarmoq segmentatsiyasi kabi xavfsizlik choralarining samaradorligi tahlil qilinadi. Maqola, IoT qurilmalari xavfsizligini boshqarishning yangi yondashuvlari va texnologiyalariga, shu jumladan, sun'iy intellekt va mashina o‘rganish imkoniyatlariga ham to‘xtalib, ushbu sohadagi xalqaro standartlar va tadqiqotlar bilan tanishtiradi. Yozilgan tavsiyalar IoT qurilmalarining xavfsizligini oshirishga qaratilgan amaliy qadamlarni ko‘rsatadi va bu masalani yechishda muhim yo‘nalishlarni belgilaydi. Abstract: This article is dedicated to the topic "Security of IoT Devices in Networks" and analyzes the security issues of IoT (Internet of Things) technologies in networks. As IoT devices become more widespread and play an increasing role in our daily lives, the need to ensure their secure operation in networks is growing. The article addresses the primary risks associated with IoT devices, including network attacks, data security, and weak authentication between devices. Additionally, practical solutions are proposed to address these issues, with a focus on the effectiveness of security measures such as encryption technologies, two-factor authentication, regular device updates, and network segmentation. The article also explores new approaches and technologies for managing IoT device security, including artificial intelligence and machine learning capabilities, and introduces international standards and research in this area. The recommendations provided aim to enhance the security of IoT devices and outline key directions for solving this problem. Аннотация: Данная статья посвящена теме "Безопасность IoT-устройств в сетях" и анализирует проблемы безопасности технологий IoT (Internet of Things) в сетях. С учетом того, что IoT-устройства становятся все более распространенными и играют растущую роль в нашей повседневной жизни, необходимость обеспечения их безопасной работы в сетях становится все более актуальной. В статье рассматриваются основные риски, связанные с IoT-устройствами, включая сетевые атаки, безопасность данных и слабую аутентификацию между устройствами. Также предлагаются практические решения для устранения этих проблем, с акцентом на эффективность таких мер безопасности, как технологии шифрования, двухфакторная аутентификация, регулярные обновления устройств и сегментация сети. В статье также рассматриваются новые подходы и технологии управления безопасностью IoT-устройств, включая возможности искусственного интеллекта и машинного обучения, а также представлены международные стандарты и исследования в данной области. Приведенные рекомендации направлены на повышение безопасности IoT-устройств и обозначают ключевые направления решения этой проблемы.