(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Texnologik jarayonlarni avtomatlashtirish va boshqarishga oid tadqiqotlarda asosan uchta masalaga duch kelinadi: analiz, sintez va identifikatsiylash [1, 2, 3]. Identifikatsiyalash masalasini yechishda eksperimental tadqiqotlar eng yuqori shakldagi empirik metod hisoblanadi va texnologik qurilmalarni modellashtirishda eksperiment natijalarini analiz va qayta ishlashga, ular asosida empirik modellar qurish masalasiga duch kelinadi. Empirik modellarni esa o`z navbatida regression analiz metodlari bilan quriladi. Regressiya –bitta korrelyatsiyalanadigan belgining kattaligi bo`yicha boshqa belgining o`rtacha kattaligini aniqlashga imkon beruvchi funktsiya. Regressiyaning eng sodda modeli - chiziqli regressiyani qarab chiqamiz. Chiziqli regressiyada ko`rinishdagi tenglama berilgan faktorning qiymatlari bo`yicha natijaviy belgining nazariy qiymatlarini topishga imkon beradi.