(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Ip ishlab chiqarish sohasida cho‘zish jarayoni mahsulot sifatiga bevosita ta‘sir ko‘rsatadigan asosiy bosqichlardan biridir. Yangi texnologiyalarni joriy etish va cho‘zish asboblarining ratsional parametrlarini aniqlash mahsulot sifatini yaxshilash, energiya tejamkorligini oshirish va jarayon samaradorligini oshirish imkonini beradi. Modellashtirish usullari optimal parametrlarni belgilashda muhim vosita bo‘lib, ular yordamida cho‘zish jarayonidagi fizikaviy va mexanikaviy jarayonlarni oldindan tahlil qilish imkoniyati yaratiladi.