(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Ushbu maqolada tasodifiy sonlar va ularni yaratish algoritmlari haqida batafsil ma’lumot berilgan. Tasodifiy sonlarning ikki asosiy turi – haqiqiy tasodifiy sonlar va psevdo-tasodifiy sonlar tahlil qilinib, ularning ishlash prinsiplari yoritilgan. Maqolada Lineyer kongruent usuli, Mersenne Twister, XORShift va kriptografik xavfsiz generatorlar kabi mashhur algoritmlar va ularning afzallik va kamchiliklari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, tasodifiy sonlar algoritmlarining kriptografiya, statistika, kompyuter o‘yinlari va sun’iy intellekt kabi sohalarda keng qo‘llanilishi misollar orqali tushuntirilgan