(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Xofman kodlash tizimi (Huffman coding) ma'lum bir ma'lumotni siqish va kompressiya qilishda keng qo'llaniladigan algoritm bo'lib, avvalambor, ma'lumotlarni optimal tarzda kodlashni ta'minlaydi. U, ayniqsa, axborot nazariyasida va kompyuter ilmida samarali va optimal kodlash usuli sifatida e'tirof etilgan. Xofman kodlash usuli, ma'lumotlar to'plamidagi har bir belgining tasodifiy paydo bo'lish ehtimollariga asoslangan holda, qisqa kodlarni tez-tez uchraydigan belgilar uchun, uzoq kodlarni esa kamroq uchraydigan belgilar uchun ajratadi. Bu esa, siqishning samaradorligini oshiradi