(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Bu maqolada , elektr energiyasini mexanik energiyaga aylantiradigan mashinalar bo‘lib, ular doimiy magnit maydonida ishlaydi. Bunday motorlar bir nechta qatlamli mexanik va elektr tizimlaridan iborat bo‘lib, ularning asosiy qismlaridan biri kollektor hisoblanadi. Kollektorli motorlarda kollektor rotor va stator o‘rtasidagi elektr aloqa funksiyasini bajaradi. Ushbu maqolada kollektorli elektr motorining rostlagichini loyihalash jarayoni ko‘rib chiqiladi