(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Ushbu maqolada Abdulla Qodiriy o‘zining adabiy merosiva milliy uyg‘onishdagi o‘r ni nuqtai nazaridan tahlil qiladi. Xususan, uningasarlaridagi ijtimoiy-siyosiy mavzular, o‘z vaqtidagi siyosiy tizimning qarorlariga bo‘lgan qarshi chiqishlari va muqaddamgi ijtimoiy qatlamlarning o‘zgarishi tasvirlanadi. Qodiriyning adabiy merosi, uning davrining siyosiy va ijtimoiy realiyalari bilan chambarchas bog’liq bo‘lib, asarlaridagi ma’naviy, ijtimoiy muammolar xalqning og’ir ijtimoiy ahvolini, ziddiyatlarni va insoniyatning kamolotga intilish yo‘lidagi kurashini aks ettiradi. Maqolada shuningdek, Qodiriy asarlarining adabiyot va tarixdagi o‘rni, uning milliy istiqlol g’oyalariga qo‘shgan hissasi va o‘z davrining murakkab siyosiy muhitida qanday javoblar berishi tahlil etiladi