(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Ushbu maqolada, Imom Moturidiyyning “Ta’vilot al-Qur’on” asaridagi sababi nuzul rivoyatlarining tahlili amalga oshirilgan. Maqola, Moturidiyyning Qur'on oyatlarini tushuntirishda rivoyatlarni qanday qo'llaganini va bu rivoyatlarning tafsirlarda qanday muhim o‘rin tutishini ko'rsatadi. Moturidiy asarida ko‘plab oyatlar uchun bitta yoki bir necha rivoyatlar keltirib, Qur'onning tushunilishida qaysi kontekstda qanday rivoyatlar ishlatilganini tahlil qiladi. Maqolada, shuningdek, ayrim oyatlar bilan bog‘liq sababi nuzul rivoyatlarining o‘zaro farqlari va ularning yoritilishi, misollar bilan keltirilgan. Moturidiyning "Ta’vilot al-Qur’on" asaridagi sababi nuzulga oid izohlar Qur'on tafsiri va ilmiy tadqiqotlarda ahamiyatli manba sifatida e'tirof etiladi.