(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Mazkur maqola o‘quvchilarning ona tilini muvaffaqiyatli o‘zlashtirish jarayonida matn ustida ishlashning ahamiyatini tahlil qiladi. Tadqiqotda matn tahlili, tushunish va yaratish orqali til ko‘nikmalarini rivojlantirish usullarining samaradorligi o‘rganilgan. Metod sifatida eksperimental sinovlar, so‘rovnomalar va intervyular qo‘llanilgan bo‘lib, ular orqali matn bilan ishlashning o‘quvchilarning lug‘at boyligini, grammatikani tushunishini va kommunikativ qobiliyatlarini oshirishdagi roli aniqlangan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, matn ustida tizimli ishlash o‘quvchilarning ona tiliga bo‘lgan qiziqishini oshirib, ularning tilga bo‘lgan ishtiyoqini va mustaqil fikrlash qobiliyatini rivojlantirishga katta hissa qo‘shadi. Xulosa qilib aytganda, ona tilini o‘zlashtirish jarayonida matn bilan ishlash strategiyalarini samarali joriy etish ta’lim sifatini yaxshilashda muhim o‘rin tutadi.