(untitled) (Yangi O’zbekiston taraqqiyotida tadqiqotlarni o’rni va rivojlanish omillari, 2024)
Ushbu maqolada kibermakonda yurisdiksiya chegaralarini o‘rnatishda xalqaro hamkorlikni kuchaytirish zarurati ko‘rib chiqiladi. Kiberjinoyat milliy chegaralardan oshib ketganligi sababli, yurisdiksiya masalalari bilan bog‘liq murakkabliklar yanada aniqroq bo‘ladi. Davlatlar o‘rtasida hamkorlikdagi sa’y-harakatlarni yengillashtirish uchun bir qancha strategiyalarni taklif qiladi, jumladan, global kiber yurisdiksiya tizimini yaratish, ikki tomonlama va ko‘p tomonlama bitimlarni ilgari surish, atamalar va amaliyotlarni standartlashtirish amaliyotlari ko‘rib chiqiladi. Raqamli asrda yurisdiksiyani aniqlash mezonlarini aniqlash uchun tegishli adabiyotlar, huquqiy ishlar va me’yoriy-huquqiy bazalarni har tomonlama ko‘rib chiqish o‘tkazildi. Milliy xavfsizlik, iqtisodiy barqarorlik va shaxsiy daxlsizlikka taʼsir ko‘rsatishi mumkin bo‘lgan rivojlanayotgan kibertahdidlarga qarshi kurashda kiberxavfsizlik bo‘yicha samarali hamkorlik muhim sanaladi. Xalqaro hamkorlik global miqyosda kiberxavfsizlik choralarini kuchaytirish uchun ilg‘or tajribalar, razvedka va resurslarni almashish imkonini beradi Mezonlar raqamli muhitda yurisdiksiya masalalarini hal qilishda qo‘llanilishi, amalga oshirilishi va samaradorligi asosida baholandi. Ushbu maqola raqamli asrda kiberxavfsizlikning murakkabliklarini hamda yurisdiksiya chegaralarining huquqni muhofaza qilish harakatlariga ta’sirini o‘rganadi.