DATURA INNOXIA MILL O‘SIMLIGI BARGINING SHAKLLANISHI, YUZASI VA VAZNIGA AZOTLI O‘G‘ITLARNI SHAKL VA ME’YORLARINI QO‘LLASHNING TA’SIRI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Ma’lumki, yovvoyi holda o‘sadigan shifobaxsh o‘simliklarga nisbatan ekib o‘stirilayotgan shifobaxsh o‘simliklar tarkibida biologik faol moddalar ko‘proq va sifatliroq saqlanishi ko‘p yillik olib borilgan tadqiqotlarda kuzatilgan. Ularda foydali komponent moddalar to‘planishi va bu moddalardan tabobatda to‘la foydalanishda dorivor o‘simliklar xom ashyosini yig‘ish hamda tayyorlashning optimal muddatlarini to‘g‘ri belgilash katta ahamiyatga egadir. Undan tashqari, kamyob, yo‘qolib ketayotgan va ular ekiladigan yerlarda o‘smaydigan turlarini ham ko‘paytirish imkoni tug‘iladi.It is known that, in comparison with wild medicinal plants, it has been observed in many years of research that biologically active substances are preserved more and better in cultivated medicinal plants. It is very important to correctly determine the optimal period of collection and preparation of raw materials of medicinal plants for the accumulation of useful component substances in them and the full use of these substances in medicine. In addition, it will be possible to breed rare, disappearing species that do not grow on cultivated land.