RIJIK NAVLARINING VЕGЕTASIYA DAVRI DAVOMIYLIGI VA RIVOJLANISH FAZALARIGA URUG‘LARNI EKISH ME’YORLARINING TA’SIRI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Maqolada Surxondaryo viloyatining sug‘oriladigan tuproq-iqlim sharoitida kuzgi rijik navlarining vegetasiya davri davomiyligi va rivojlanish fazalariga urug‘larni ekish meyorlarining ta’siri yoritilgan. Kuzgi rijik ekinini yetishtirishda rivojlanish davrlariga hamda butun vegetatsiya davrida yetishtirilayotgan hududning tuproq-iqlim sharoiti, gidrometrologik sharoitlari ta’sir qilib, ekish meyorlari sezilarli ta’sir ko‘rsatmasligi aniqlangan. Surxondaryo viloyatining sug‘oriladigan tuproqlari sharoitida kuzgi rijik navlarini yetishtirishda urug‘lar oktabr oyining 20 sanasida ekilganda Penzyak va Karat navining vegetatsiya davri mos ravishda 200-201 kunni tashkil qilgan.В статье освещено влияние норм посева семян на продолжительность вегетационного периода и фазы развития сортов озимого рыжика в орошаемых почвенно-климатических условиях Сурхандарьинской области. Установлено, что почвенно-климатические условия и гидрометрологические условия посевной площади влияют на сроки развития и весь вегетационный период при возделывании озимого рыжика, а нормы посева существенного влияния не оказывают. При посеве семян 20 октября в условиях орошаемых почв Сурхандарьинской области вегетационный период сортов Пензяк и Карат составил 200-201 день соответственно.