Amudaryo quyi oqimi sun’iy suv havzalarida keng tarqalgan ósimlikxor baliqlar biologiyasi va morfologik xususiyatlari. (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Hozirda o`simlikxo`r baliq turlari tabiiy va sun’iy suv havzalari sharoitida yetishtiriladigan muhim baliq obiektlaridan biri sifatida o’stiriladi. Bu esa kontinental iqlim sharoitida yetishtirilayotgan baliqlar suv xavzasi tabiiy ozuqa bazasidan samarali foydalanish hamda nisbatan qisqa vaqt mobaynida ozuqa uchun qoshimcha qarajatlarsiz baliq mahsuldorligini sezilarli darajada oshirish imkonini bermoqda. Natijada, kishik suv havzalaridaham bir yil muddatda tovar baliqlarin yetishtirish imkonin bermoqda. Ko`l va suv havzalarida baliq yetishtirish va boqish mu`tadil iqlim sharoitida bir necha yilga sho’zilishi mumkin.Biroq juda ko’p suv havzalarida ozuqa zanjirining dastlabki o’rinni band etgan o’simlikxor baliqlar o’zlarining biologik xususiyatlariga ko’ra tabiiy ko’paya olmaydi, shuning uchun inkuvatsion texnologiyalarni qo’llash muhim ahamiyatga ega. Shunungdek, harbir hududning tabiiy-iqlim sharoitini hisobga olgan holda, suv havzasida optimal sharoitni yaratish,o’simlikxor baliqlar o’sishi va rivojlanishi, morfologiyasi, yosh-o’lchov tuzilmalari va biologik xususiyatlariga doir tadqiqotlar natijalarini a’maliyotta qo’llash muhim ilmiy- amaliy ahamiyatga ega.