RAQAMLI ASRDA YURISDIKSIYA CHEGARALARINI ANIQLASH MEZONLARI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Bugungi global raqamli texnologiyalar asrida yurisdiksiya tushunchasi internet va raqamli texnologiyalarning chegarasiz tabiati tufayli yanada murakkablashib bormoqda. Raqamli sohada yurisdiksiya chegaralarini aniqlash huquqiy, axloqiy va tartibga solish masalalarini hal qilish uchun maxsus mezonlarni belgilashni talab qiladi. Raqamli asrda yurisdiksiyani aniqlash mezonlarini aniqlash uchun tegishli adabiyotlar, huquqiy ishlar va me’yoriy-huquqiy bazalarni har tomonlama ko‘rib chiqish o‘tkazildi. Tahlil raqamli texnologiyalar, masalan, bulutli hisoblash, ijtimoiy media va elektron tijorat kabi an’anaviy yurisdiksiya tushunchalari oldida turgan muammolarga qaratildi. Mezonlar raqamli muhitda yurisdiksiya masalalarini hal qilishda qo‘llanilishi, amalga oshirilishi va samaradorligi asosida baholandi. Ushbu maqola raqamli asrda kiberxavfsizlikning murakkabliklarini hamda yurisdiksiya chegaralarining huquqni muhofaza qilish harakatlariga ta’sirini o‘rganadi.