RAQAMLI SUD-TIBBIY TEKSHIRUVLARDA SIFAT KAFOLATI: OPTIMAL STRATEGIYALAR VA RIVOJLANAYOTGAN INNOVATSIYALAR (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Raqamli sud-tergov ishlari zamonaviy huquqni muhofaza qilish, kiberxavfsizlik va sud jarayonlarida juda muhimdir. Ushbu kontekstda raqamli dalillarning aniqligi, yaxlitligi va ishonchliligini ta’minlash juda muhimdir. Ushbu sharh maqolasi raqamli sud ekspertizasi va sohani qayta shakllantirayotgan, rivojlanayotgan texnologiyalar sifatini nazorat qilish bilan bog‘liq muammolar va eng yaxshi amaliyotlarni o‘rganadi.Maqola raqamli sud-tibbiyot ekspertizasida sifat nazoratining asosiy tushunchalarini muhokama qilish bilan boshlanadi, standartlashtirilgan protseduralar, hujjatlar va tasdiqlash texnikasi zarurligini ta’kidlaydi. U raqamli dalillarni olish, saqlash, tahlil qilish va taqdim etish paytida yuzaga kelishi mumkin bo‘lgan xatolar va noto‘g‘ri manbalarni o‘rganadi. Ushbu xavflarni kamaytirish uchun doimiy monitoring va ko‘rib chiqish muhimligini ta’kidlaydi.Ushbu maqolada sifat nazorati bo‘yicha sa’y-harakatlarni ilgari suruvchi raqamli sud-tibbiyot vositalari va texnologiyalarining rivojlanayotgan manzarasi batafsil ko‘rib chiqiladi. U jonli sud ekspertizasi va xotira tahlilini o‘z ichiga olgan ma’lumotlarni yig‘ish usullaridagi yutuqlarni qamrab oladi va sifatni boshqarish jarayonlarini avtomatlashtirishda sun’iy intellekt va mashinani o‘rganishning rolini muhokama qiladi. Raqamli dalillarning yaxlitligini ta’minlash uchun Blockchain va kriptografik usullarning integratsiyasi ham o‘rganilmoqda. Bundan tashqari, maqolada bulutli hisoblash, IoT qurilmalari va raqamli ma’lumotlar manbalarining ko‘payishi bilan bog‘liq muammolar va imkoniyatlar ko‘rib chiqilgan. O‘zgaruvchan raqamli landshaftni joylashtirish uchun sifat nazorati yondashuvlarida moslashuvchanlik va chaqqonlikni ta’kidlaydi.Amaliyotchilar, qayta qidiruvchilar va siyosatchilar ushbu sharh maqolasi orqali o‘rnatilgan amaliyot va rivojlanayotgan texnologiyalarni har tomonlama tahlil qilib raqamli sud - tibbiy tekshiruvlarning ishonchliligi va haqqoniyligini oshirish bo‘yicha tushunchalarini taklif etadi. Sifatni nazorat qilishning mustahkam chora-tadbirlarni ko‘rish va innovatsion texnologiyalarni qo‘llash orqali raqamli sud ekspertizasi hamjamiyati o‘z xulosalarini sud zalida va undan tashqarida tekshirishni ta’minlashi mumkin.Digital forensics is critical to modern law enforcement, cybersecurity, and litigation. In this context, it is very important to ensure the accuracy, integrity and reliability of digital evidence. This review article explores the challenges and best practices in digital forensics and quality control of emerging technologies that are reshaping the field.The article begins by discussing the basic concepts of quality control in digital forensics, emphasizing the need for standardized procedures, documentation, and validation techniques. It examines potential sources of errors and biases in the acquisition, storage, analysis, and presentation of digital evidence. It emphasizes the importance of continuous monitoring and review to reduce these risks.This article takes a detailed look at the evolving landscape of digital forensics tools and technologies that advance quality control efforts. It covers advances in data collection techniques, including live forensics and memory analysis, and discusses the role of artificial intelligence and machine learning in automating quality management processes. The integration of Blockchain and cryptographic methods to ensure the integrity of digital evidence is also being explored. In addition, the paper examines the challenges and opportunities associated with cloud computing, IoT devices, and the proliferation of digital data sources. Emphasizes flexibility and agility in quality control approaches to accommodate the changing digital landscape.Practitioners, researchers, and policymakers offer insight into improving the reliability and validity of digital forensics through a comprehensive analysis of established practice and emerging technologies. By implementing robust quality control measures and using innovative technologies, the digital forensics community can ensure that its findings are verifiable in and out of the courtroom.