JINOYATLARNI FOSH ETISHDA TEZKOR-QIDIRUV TADBIRLARINING MOHIYATI VA AHAMIYATI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
The article analyzed the importance of operationalsearch activities in exposing crimes by the operational units of the internal affairs bodies and recommended a number of amendments and additions to the law of the Republic of Uzbekistan "on operational-search activities".O‘zbek tilining izohli lug‘atida tadbir [a. حدث – boshqarish, idora qilish; tejamkorlik; chora iloj, yo‘l-yo‘riq; harakat tarzi] Amalga oshirish, ro‘yobga chiqarish uchun yo‘l-yo‘riq va chora; maqsadni amalga oshirish yo‘lidagi ish, xatti-harakatning o‘zi; ma’lum maqsadni tashkiliy ravishda amalga oshiriladigan (bajariladigan) ish, ishlar[1] ma’nosida izoh berilgan. O‘zbekiston Respublikasi “Tezkor-qidiruv faoliyati to‘g‘risida”gi qonunida 16 ta tezkorqidiruv tadbirlarining nomlari va mazmuni bayon etilgan, lekin tezkor-qidiruv tadbirlari tushunchasiga ta’rif berilmagan. Tezkor-qidiruv faoliyati sohasida ilmiy izlanishlar olib borgan ayrim huquqshunos olimlar tomonidan “tezkor-qidiruv tadbirlari” tushunchasiga turlicha ta’riflar berilgan. [1] O‘zbek tilining izohli lug‘ati: 80000 ga yaqin so‘z va so‘z birikmasi. J.III.N–Tartibli/ Mas’ul muharrir A.Madvaliyev. –T.: «O‘zbekiston nashriyoti» davlat unitar korxonasi, 2020. –B.636.