O'ZBEKISTONDA IQTISODIY KO'RSATKICHLARNI BASHORAT QILISHDA STATISTIK USULLARNI QO'LLASH (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Iqtisodiy ko'rsatkichlarni aniq bashorat qilish iqtisodiy siyosatni shakllantirish va qaror qabul qilish jarayonida muhim ahamiyatga ega. Bashorat qilish usullari iqtisodiy rivojlanishni baholash, kelajakdagi o'sish sur'atlarini aniqlash va iqtisodiy barqarorlikni ta'minlash uchun zarurdir. O'zbekiston kabi rivojlanayotgan mamlakatlarda iqtisodiy ko'rsatkichlarni to'g'ri bashorat qilish iqtisodiy siyosatni samarali rejalashtirish va amalga oshirish uchun asosiy vositalardan biri hisoblanadi.Случайные процессы имеют важное значение в экономике, инженерии, финансах и многих других областях. Анализ и прогнозирование этих процессов позволяет принимать обоснованные решения, распределять ресурсы и предвидеть будущие ситуации. Поэтому разработка эффективной методологии предварительного анализа случайных процессов является актуальной и важной задачей.Random processes play a crucial role in fields such as economics, engineering, and finance. The ability to analyze and forecast these processes aids in decision-making, resource allocation, and predicting future scenarios. Thus, developing an effective methodology for the preliminary analysis of random processes is a pertinent and significant task.