ГЛАБАЛЛАШУВ ШАРОИТИДА СУВ ОБЪЕКТЛАРИНИНГ ИФЛОСЛАНИШ МУАММОЛАРИ (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Очиқ сув ҳавзаларининг чиқинди сувлари билан ифлосланиши аҳоли ўртасида турли юқумли касалликларнинг келиб чиқишига ва тарқалишига сабаб бўлмоқда. Айниқса қорин тифи, паратифлар, сальмонеллёз, ичбуруғ, вирусли гепатитнинг “А” тури, вабо ва бошқалар.Ўткир юқумли касалликлар ифлосланган сув орқали тез ва оммавий тарқалиш хусусиятига эга. Кузатув йили давомида 2-чи тоифа сув объектларидан олинган намуналарнинг умумий сони 1881 та (100%) бўлиб,улардан 307 таси (16,3%) гигиеник талабларга мос келмаганлиги аниқланди. Ҳар иккала сув объектларнинг сувининг текшириш натижаларини таҳлил қиладиган бўлсак кузатув йилида 2-чи тоифа сув объектларининг сувининг сифат кўрсаткичлари 1-чи тоифа сув объектлари сув сифатига нибатан кўпроқ ифлосланган.