"O‘G‘UZNOMA" DOSTONI TADQIQI XUSUSIDA (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Ma’lumki, turkiy xalqlar mafkurasida shomonlik, zardo‘shtiylik, moniylik, buddaviylik kabi diniy oqimlar alohida o‘rin tutadi. Ana shu diniy oqimlarning har biri alohida qadimgi turkiy adabiyotning ko‘rinishlarini yuzaga keltirdi. Shu sababli olimlar qadimgi turkiy adabiyotga kengroq, yangicha nuqtai nazardan yondashish kerakligini ta’kidlaydilar. Qadimgi turkiy adabiyotni moniylik, shomonlik, buddaviylik oqimidagi turkiy adabiyotga bo‘lib o‘rganish lozimligini aytadilar. "O‘g‘uznoma" dostoni ham qadimgi turkiy adabiyotning bir namunasi bo‘lib, turkiy xalqlarning mushtarak meroslaridan biridir.Известно, что такие религиозные течения, как шаманизм, зороастризм, монизм, буддизм занимают особое место в идеологии тюркских народов. Каждое из этих религиозных течений создавало отделные проявления древнетюркской литературы. По этой причине ученые утверждают, что к древнетюркской литературе необходимо подходит с более широкой, новой точки зрения. Говорят, что древнетюркскую литературу нужно изучат в контексте монашества, шаманизма, буддизма. Эпос «Огузнома» также является образсом древнетюркской литературы и является одним из общих достояний тюркских народов.It is known that religious movements such as Shamanism, Zoroastrianism, Monism, Buddhism have a special place in the ideology of the Turkic peoples. Each of these religious currents gave rise to separate appearances of ancient Turkic literature. For this reason, scholars emphasize the need to approach ancient Turkic literature from a broader, new perspective. They say that ancient Turkic literature should be studied in the context of monasticism, shamanism, and Buddhism. The epic "Oguznoma" is also an example of ancient Turkic literature and is one of the common heritage of the Turkic peoples.