O’ZBEKISTONNING JAHON KAPITALI BOZORIGA INTEGRATSIYALASHUVIDA INVESTITSION IMKONIYATLARI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Ushbu maqolada jahon kapital bozorining mohiyati, asosiy ko’rsatkichlari va unda mamlakatlar ulushlari bo’yicha ma’lumotlar keltirilgan. Investorlar huquqlarini himoya qilish maqsadida aksiyadorlik jamiyatlariga nisbatan bajarilishi majburiy bo’lgan ko’rsatmalar, sudlarga da’vo arizalari hamda vakolatli davlat organlari va huquqni muhofaza qiluvchi organlar bilan hamkorlikda qonunchilikda belgilangan tartibda tegishli ta’sir choralari ko’rish yuzasidan fikrlar bayon qilingan. O’zbekiston Respublikasining jahon kapital bozoriga kirishi va bu jarayonni tezlashtirish yo’nalishlari tahlil qilingan. O’zbekiston rezidentlari va norezidentlari tomonidan barcha turdagi qimmatli qog’ozlar, jumladan, xorijiy emitentlar aksiyalarini sotib olishdagi to’siqlarni bartaraf etish maqsadida ushbu xizmatning investitsiya vositachilari tomonidan ko’rsatilishini nazarda tutuvchi tartib ishlab chiqilishi bo’yicha nazariy ma’lumotlar o’rin olgan. this article presents information on the essence of the world capital market, its main indicators and the shares of countries in it. In order to protect the rights of investors, opinions were expressed on mandatory instructions for implementation in relation to Joint-Stock Companies, claims to courts and, in cooperation with competent state bodies and law enforcement agencies, on the implementation of appropriate measures of influence in the manner prescribed by law. The directions of the Republic of Uzbekistan's entry into the world capital market and acceleration of this process have been analyzed. Theoretical data on the development of a procedure by residents and non-residents of Uzbekistan that provides for the provision of this service by investment intermediaries in order to eliminate obstacles to the purchase of all types of securities, including shares of foreign issuers, is included.