Piterloo qirg’iniPiterloo qirg’ini (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Manchester qirg'ini. Peterloo qirg'ini (yoki Peterloo jangi) 1819 yil 16 avgustda Angliyaning Manchester shahridagi Avliyo Pyotr maydonida, otliq qo'shinlar parlament vakilligini isloh qilishni talab qilish uchun yig'ilgan 60-80 000 kishilik olomonga hujum qilganda sodir bo'ldi. 1819 yil 16 avgustda 60 000 ga yaqin huquqdan mahrum bo'lgan ishchilar olomonni yig'ib, o'zgarishlarni talab qilayotgan radikal islohotchilarni tinglash uchun Sent-Piter Fieldsga to'planishdi. Hakimlar so'zlovchilarni hibsga olishni buyurganda, otliqlar yuborilib, tomoshabinlar otlar tomonidan oyoq osti qilindi. Shundan keyin sodir bo'lgan voqea Britaniyadagi siyosiy uchrashuvda sodir bo'lgan eng dahshatli zo'ravonlik sifatida tarixga kirdi.Kamida 15 kishi halok bo'ldi, yuzlab odamlar yaralandi. Voqealar Jon Edvard Teylorni islohot kampaniyasi uchun o'zining The Manchester Guardian gazetasini ochishga undadi.Voqea Peterloo qirg'ini sifatida tanildi - bu nom jurnalist tomonidan to'rt yil avval Vaterloo jangiga ishora qilib qo'ygan.Pol Fitsjerald Peterloo haqida roman yozgan va fojia xotirasiga bag'ishlangan 12 yillik muvaffaqiyatli kampaniyani boshqargan