O‘QUVCHILARDA NUTQIY KOMPETENSIYALARNI SHAKLLANTIRISH OMILLARI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Hozirgi kunda ta’lim tizimida nutqiy kompetensiyani shakllantirish bo‘yicha bir qancha ishlar amalga oshirilmoqda. Yangi ona tili darslarida nutqiy kompetentsiyani rivojlantiruvchi ta’lim vazifalarini yaratishda integratsiya masalasi til ta’limida muhim ahamiyatga ega bo‘lgan mavzudir. Nutq malakasi samarali muloqotda hal qiluvchi rol o‘ynaydi va u o‘quv rejasini tuzishda va o‘qitish amaliyotida ehtiyotkorlik bilan e’tiborni talab qiladi. Mazkur maqolada nutqiy kompetensiyani tashkil etuvchi asosiy elementlari haqida bilish, og‘zaki va yozma savodxonlikni o‘stirish, ijodiy, ilmiy va kreativ fikrlash hamda o‘quvchilarning tafakkur qilish qobiliyatini shakllantirish omillari bo‘yicha tilshunos, metodist olimlar hamda psixologlarning ilmiy qarashlari tahlil qilinganCurrently, a number of activities are being carried out in the educational system to develop speech competence. The issue of integration in the creation of educational tasks that develop speech competence in the lessons of the new mother tongue is an important topic in language education. Speaking skills play a crucial role in effective communication and require careful attention in curriculum design and teaching practice. This article analyzes the scientific views of linguists, Methodist scientists, and psychologists on the factors that make up the main elements of speech competence, the development of oral and written literacy, creative, scientific and creative thinking, and the factors that form students' thinking ability.