OʻZBEK TILIDA FRAZEOLOGIK IBORALARNING OʻRGANILISHI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Frazeologiya oʻzbek tilshunosligida nisbatan yangi til sohasi, oʻtgan asrning 50-yillaridan keyin rivojlana boshlagan boʻlishiga qaramasdan, boshqa tilshunoslik boʻlimlari singari oʻziga xos ahamiyatga ega va frazeologiya boʻyicha amalga oshirilgan ilmiy tadqiqotlar ham anchagina. Frazeologik birliklar lugʻaviy birlik sifatida umuman olganda har qanday tilda muhim ahamiyatga ega va ular miqdor jihatdan ham tilda katta leksik qatlamni tashkil etadi. Muallif ushbu maqolada frazeologik birliklarning tildagi ahamiyati, ayniqsa ularning oʻrganilishiga alohida urgʻu beradi. Shuningdek, maqolada frazeologiyaning tarkibi yuzasidan xilma-xil qarashlarning mavjudligi, yaʻni frazeologiya aslida nimani oʻrganadi, uning predmeti nima degan savollarga javob beriladi. Iboralarning nomlanishi yuzasidan ham turlicha fikrlar mavjud boʻlib, muallif ushbu jihatga ham alohida toʻxtalib oʻtgan. Frazeologik iboralarning oʻzbek tilida oʻrganilishi tarixi: tilda alohida yoʻnalish sifatida shakllanishi tahlil qilinadi.Фразеология является относительно новой языковой областью в узбекском языкознании, несмотря на то, что её развитие началось в 50-х годах прошлого века, фразеология имеет своё значение, как и другие разделы языкознания, и по ней проведено множество научных исследований. Фразеологизмы как лексическая единица важны в любом языке и составляет в нём большой лексический пласт. В данной статье автор подчеркивает значение фразеологизмов в языке, изучает их особенности. Кроме того, в статье даны ответы на вопросы о существовании различных взглядов на состав фразеологии: что, на самом деле, изучает фразеология, каков её предмет. По поводу сочетания слов во фразеологизме существуют различные мнения, поэтому автор затронул и этот аспект. Анализируется история становления фразеологических выражений как отдельного направления в узбекском языке.Phraseology is a relatively new linguistic area in Uzbek linguistics, despite the fact that it began to develop after the 50s of the last century. It has its own significance, like other branches of linguistics, and a lot of scientific research has been carried out on it. phraseology. Phraseologism as a lexical unit is important in any language in general and constitutes a large lexical layer in the language. In this article, the author emphasizes the importance of phraseological units in the language and the features of their study. The article also answers questions about the existence of different views on the composition of phraseology, that is, on what phraseology actually studies and what its subject is. There are different opinions regarding the naming of expressions, and the author also touched on this aspect. The history of the study of phraseological expressions in the Uzbek language is analyzed, including their formation as a separate direction in the language.