ЦИТОМЕГAЛОВИРУС ИНФЕКЦИЯСИНИНГ МУДДAТИДAН AВВAЛ ТУҒИЛГAН ЧAҚAЛОҚЛAР AСAБ ТИЗИМИГA ТAЪСИРИ (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Самарқанд вилоят Перинатал Маркази ва 1- сон туғруқ мажмуасида 2022-2023-йилларда туғилган 50 нафар муддатидан аввал туғилган чақалоқлар бўлиб, уларнинг 30 нафари цитомегаловирус инфекцияси бор оналардан туғилган чақалоқларда асаб тизими зарарланиши билан, 20 нафар ЦМВИ аниқланмаган оналардан туғилган муддатидан аввал туғилган шартли соғлом чақалоқлар гуруҳи ўрганилди. Тадқиқот учун умумий қон таҳлили, умумий сийдик таҳлили, нейросонография, чақалоқлар қонини ИФA текширувида цитомегаловирус таҳлили ўтказилди. ПЗР таҳлили орқали она ва чақалоқнинг қонида ЦМВИ текширилди. В 2022-2023 годах в Самаркандском областном перинатальном центре и родильном комплексе №1 родилось 50 недоношенных новоррожденных, из них 30 с поражением нервной системы у детей, рожденных от матерей с цитомегаловирусной инфекцией, 20 Группа условно здоровых детей, родившихся недоношенными у матерей без ЦМВИ. Для исследования проведены общий анализ крови, общий анализ мочи, нейросонография, цитомегаловирусный анализ при ИФА исследовании крови детей раннего возраста. Путем ПЦР-анализа проверяли ЦМВИ в крови матери и новорожденных.There were 50 premature babies born in 2022-2023 at the Samarkand Regional Perinatal Center and Maternity Complex No. 1, 30 of them with damage to the nervous system in babies born to mothers with cytomegalovirus infection, 20 A group of conditionally healthy babies born prematurely from mothers without СMVI was studied. For the study, general blood analysis, general urinalysis, neurosonography, and cytomegalovirus analysis were carried out in the IFA examination of infants' blood. By PCR analysis, СMVI was checked in the blood of the mother and the baby