Qo’shilgan qiymat solig’ining salbiy farq summasini qoplashning muammoli jihatlari:Vazirlar Mahkamasining 489-sonli qarori asosida. (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Mavzuda O‘zbekiston Vazirlar Mahkamasining 2020-yil 14-avgustdagi 489-sonli qarori muhokama qilinadi. Unda qo‘shimcha qo‘shilgan qiymat solig‘iga (QQS) alohida e’tibor qaratilgan.Qo'shilgan qiymat solig'ining salbiy farq summasini qoplash muammoli jihatlari, asosan, soliq to'lovchilar va davlat byudjeti o'rtasidagi moliyaviy munosabatlarni tartibga solish bilan bog'liq. Salbiy farq, ya'ni QQS bo'yicha soliq to'lovchining soliq solinadigan realizatsiya, hisobga olingan QQS summasidan kam bo'lganda paydo bo'ladi. Bu vaziyatda, soliq to'lovchi davlatdan ortiqcha to'langan soliqlar bo'yicha qaytarib olish huquqiga ega bo'ladi. Biroq, bu jarayon bir qator muammolarni keltirib chiqarishi mumkin:Bu tezis QQSning salbiy farq summasini qoplash tizimining muammoli jihatlari va ularning iqtisodiyotga ta'sirini chuqur tahlil qilishga qaratilgan. Ushbu muammolarni hal etish uchun aniq takliflar va yechimlar ishlab chiqish zarurati ta'kidlanadi, bu esa soliq tizimining samaradorligini oshirish va iqtisodiyotning barqaror rivojlanishini ta'minlashga xizmat qiladi.