SOYA (GLYCINE MAX.L) O'SIMLIGINING FIZIOLOGIK VA BIOKIMYOVIY JARAYONLARIGA SUV TANQISLIGINI TAʼSIRI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA: Mazkur tezisda suv tanqisligi sharoitida soya (Glycine max L.) o‘simligining stressga chidamlilik mexanizmlari o‘rganilgan. Tadqiqotda suv tanqisligi o‘simlikning fiziologik va biokimyoviy ko‘rsatkichlariga ta’sir ko‘rsatishi, xususan, fotosintez jarayoni, osmotik moddalarning to‘planishi va antioksidant fermentlarning faolligiga bo‘lgan o‘zgarishlar tahlil qilingan. Soya o‘simligida stressga moslashuv jarayonlarining biologik asoslari va qurg‘oqchilikka chidamli navlarni yaratish bo‘yicha amaliy takliflar ishlab chiqilgan. Natijalar qishloq xo‘jaligida suv tanqisligi sharoitida soya yetishtirish samaradorligini oshirish uchun ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.