SOYA (GLYCINE MAX.L) O'SIMLIGINING FIZIOLOGIK VA BIOKIMYOVIY JARAYONLARIGA SUV TANQISLIGINI TAʼSIRI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA: Mazkur maqolada soya (Glycine max L.) o‘simligining fiziologik va biokimyoviy jarayonlariga suv tanqisligining ta’siri o‘rganilgan. Suv tanqisligi sharoitida o‘simlikning o‘sishi, rivojlanishi va mahsuldorligiga salbiy ta’sir ko‘rsatadigan omillar aniqlangan. Suv yetishmovchiligi o‘simlikdagi fotosintez jarayonlari, pigmentlar miqdori, antioksidant faoliyati, shuningdek, fermentlarning faolligini o‘zgartirishi kuzatilgan. Shuningdek, maqolada suv tanqisligi sharoitida o‘simlikning stressga chidamliligini oshirish bo‘yicha biokimyoviy mexanizmlar tahlil qilingan. Ushbu tadqiqot natijalari qurg‘oqchilikka chidamli navlarni yaratishda muhim amaliy ahamiyatga ega.