UNITAR VA FEDERATIV TIZIMLAR: DAVLAT SUVERENITETI VA XALQARO HUQUQ ASOSIDA SOLISHTIRISH (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Unitar va federal davlatlar boshqaruvning ikki xil shaklini ifodalaydi, ular tuzilishi va hokimiyatni taqsimlashda tubdan farq qiladi. Ushbu maqolada unitar va federal tizimlarning asosiy farqlari, ularning boshqaruv jarayoniga ta’siri va turli mamlakatlardagi misollar tahlil qilinadi. Ushbu maqola federal davlat kontseptsiyasini har tomonlama o'rganishni, uning ta'rifini, xususiyatlarini, afzalliklarini, kamchiliklarini va misollarini o'rganishga qaratilgan. Federal boshqaruv tizimi hokimiyatni markaziy hukumat va turli mintaqaviy hukumatlar o'rtasida taqsimlaydigan muhim siyosiy tuzilmadir. Ushbu tahlil federalizmning zamonaviy boshqaruvdagi murakkabliklari va oqibatlarini yoritish uchun tegishli adabiyotlar va amaliy tadqiqotlarga asoslanadi.Annotation: Unitary and federal states represent two distinct forms of governance, differing significantly in their structure and distribution of power. This article analyzes the main differences between unitary and federal systems, their impact on the governance process, and examples from various countries. The article aims to comprehensively explore the concept of a federal state, examining its definition, characteristics, advantages, disadvantages, and practical examples. The federal governance system is an important political structure that divides power between the central government and various regional governments. This analysis is based on relevant literature and practical research to highlight the complexities and implications of federalism in contemporary governance. Аннотация: Унитарные и федеральные государства представляют собой две различные формы управления, которые существенно различаются по своей структуре и распределению власти. В данной статье анализируются основные различия между унитарными и федеральными системами, их влияние на процесс управления и примеры из различных стран. Статья направлена на всестороннее изучение концепции федерального государства, рассмотрение его определения, характеристик, преимуществ, недостатков и примеров на практике. Федеральная система управления — это важная политическая структура, которая делит власть между центральным правительством и различными региональными властями. Этот анализ основан на соответствующей литературе и практических исследованиях для освещения сложностей и последствий федеральизма в современном управлении.