YUSUF XOS HOJIB ASARLARIDA O‘Z VA O‘ZLASHMA QATLAM: TIL VA ADABIY USLUB (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Yusuf Xos Hojibning asarlarida qo‘llanilgan o‘z va o‘zlashma qatlamlarning tahlili yoritiladi. Tilshunoslik va adabiy uslub nuqtai nazaridan asardagi arabcha, forscha va turkiy so‘zlar qiyosiy o‘rganiladi. Tadqiqot davomida muallifning til me‘yorlari, o‘zlashgan so‘zlarning mazmuniy yuklama va stilistik xususiyatlari aniqlanadi. Bu maqola o‘rta asr turkiy til taraqqiyoti va madaniy aloqalarni o‘rganishda yangi yondashuvlarni taklif etadi.Abstract: This article examines the analysis of native and borrowed linguistic layers in the works of Yusuf Khass Hajib. From the perspective of linguistics and literary style, the study focuses on the comparative analysis of Arabic, Persian, and Turkic words used in his works. The research identifies the linguistic norms established by the author and explores the semantic and stylistic nuances of borrowed words. This article offers new insights into the development of medieval Turkic languages and cultural interactions.