TEXNIK VA TAKTIK TAYYORGARLIKNING BOKSCHI O’SMIRLARIDA KOORDINATSIYA VA MOTORIK KO‘NIKMALARNI RIVOJLANIRISHGA TA’SIRI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Anotatsiya: ushbu ilmiy maqolada boks sportida texnik va taktik tayyorgarlikning o'smir bokschilarining koordinatsiya va motorik ko'nikmalarni rivojlantirishdagi o'rni o'rganilgan. Boksda muvaffaqiyatga erishish uchun sportchi yuqori darajadagi texnik va taktik mahoratga ega bo'lishi lozim. Texnik tayyorgarlikning samarali rivojlanishi sportchining harakatlarini aniq va tezkor bajarishiga yordam beradi, bu esa uning motorik ko'nikmalarini oshiradi. Taktik tayyorgarlik esa, o'smir bokschining jang davomida raqibga qarshi strategik fikrlashini va muvozanatli harakatlarni amalga oshirishini ta'minlaydi, bu esa uning koordinatsiyasini yaxshilaydi. O'smirlar organizmi jismoniy va psixologik o'zgarishlarga uchragan davrda, texnik va taktik mashg'ulotlar ularning jismoniy imkoniyatlarini to'liq rivojlantirishga yordam beradi. Ushbu maqola texnik va taktik tayyorgarlikning boksdagi ahamiyatini, shuningdek, o'smir sportchilarni tayyorlashda qo'llaniladigan usullarni tahlil etadi. Maqolada taqdim etilgan tavsiyalar, boksni o'rgatishda samarali yondashuvni ishlab chiqishga yordam beradi va sportchilarning umumiy rivojlanishiga katta ta'sir ko'rsatadi.Анотация: в данной научной статье изучено влияние технической и тактической подготовки на развитие координации и моторных навыков у подростков-боксёров. Для достижения успеха в боксе спортсмен должен обладать высоким уровнем технического и тактического мастерства. Эффективное развитие технической подготовки помогает спортсмену выполнять движения точно и быстро, что способствует улучшению его моторных навыков. Тактическая подготовка обеспечивает стратегическое мышление подростка-боксёра в бою и выполнение сбалансированных движений, что, в свою очередь, улучшает его координацию. Поскольку организм подростков переживает физические и психологические изменения, технические и тактические тренировки помогают развить их физические возможности в полной мере. В статье анализируется значение технической и тактической подготовки в боксе, а также методы подготовки подростков-спортсменов. Представленные в статье рекомендации помогут разработать эффективный подход к обучению боксу и окажут значительное влияние на общий процесс развития спортсменов.Annotation: this scientific article explores the role of technical and tactical training in the development of coordination and motor skills in adolescent boxers. To achieve success in boxing, an athlete must possess a high level of technical and tactical mastery. The effective development of technical training helps athletes perform movements accurately and quickly, which improves their motor skills. Tactical training, on the other hand, ensures that adolescent boxers can think strategically during a fight and execute balanced movements, which enhances their coordination. As adolescents undergo physical and psychological changes, technical and tactical training helps them fully develop their physical abilities. This article analyzes the importance of technical and tactical training in boxing, as well as the methods used in preparing adolescent athletes. The recommendations presented in the article will help develop an effective approach to teaching boxing and have a significant impact on the overall development of athletes.