KOʻZI OJIZ BOʻLGAN MAKTAB OʻQUVCHILARDA EGILUVCHANLIK SIFATINI RIVOJLANTIRISHNING SAMARALI USULLARI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Annotatsiya: mazkur maqolada koʻzi ojiz maktab oʻquvchilarida egiluvchanlik sifatini rivojlantirishning samarali usullari koʻrib chiqilgan. Tadqiqot davomida individual yondashuv, sensor signal asosidagi mashqlar va statik hamda dinamik choʻzish mashqlarining samaradorligi tahlil qilingan. Eksperimental dastur orqali egiluvchanlikni rivojlantirishning pedagogik ahamiyati va ijobiy natijalari tasdiqlangan. Ushbu maqola jismoniy tarbiya oʻqituvchilari va mutaxassislar uchun amaliy tavsiyalar beradi.Аннотация: в данной статье рассматриваются эффективные методы развития гибкости у школьников с нарушением зрения. В ходе исследования был проанализирован эффект индивидуального подхода, упражнений на основе сенсорных сигналов, а также статических и динамических растяжек. Экспериментальная программа подтвердила педагогическую значимость и положительные результаты в развитии гибкости. Эта статья предлагает практические рекомендации для преподавателей физического воспитания и специалистов.Annotation: this article examines effective methods for developing flexibility in visually impaired schoolchildren. The study analyzed the effectiveness of individual approaches, sensory signal-based exercises, and static and dynamic stretching exercises. The experimental program confirmed the pedagogical significance and positive results in improving flexibility. This article provides practical recommendations for physical education teachers and specialists.