TARBIYA TARBIYANING UMUMIY METODLARI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Annotatsiya:Ushbu maqola tarbiyaning umumiy metodlari mavzusini qamrab oladi. Unda tarbiyaning mohiyati, maqsadi va vazifalari, shuningdek, tarbiya jarayonida qo'llaniladigan asosiy metodlar batafsil tahlil qilinadi. So'z bilan tarbiyalash (tushuntirish, suhbat, maslahat berish, hikoya qilish, muhokama), amaliy tarbiyalash (mashq, mehnat, o'yin, jamoaviy faoliyat), shuningdek, rag'batlantirish va jazolash metodlariga alohida e'tibor qaratiladi. Materialda har bir metodning ijobiy va salbiy tomonlari, qo'llanilish shartlari va samaradorligini oshirish yo'llari ko'rib chiqiladi Аннотация: В данной статье рассматривается тема общих методов обучения. Подробно анализируются сущность, цель и задачи образования, а также основные методы, используемые в процессе обучения. Особое внимание уделяется речевому обучению (объяснение, беседа, консультирование, рассказывание, обсуждение), практическому обучению (упражнения, работа, игры, командная деятельность), а также методам поощрения и наказания. В материале рассматриваются плюсы и минусы каждого метода, условия использования и способы повышения его эффективности.Abstract: This article covers the topic of general methods of upbringing. It provides a detailed analysis of the essence, goals and objectives of upbringing, as well as the main methods used in the upbringing process. Particular attention is paid to verbal upbringing (explanation, conversation, advice, storytelling, discussion), practical upbringing (exercise, work, games, team activities), as well as methods of encouragement and punishment. The material considers the positive and negative aspects of each method, the conditions for its application and ways to increase its effectiveness