INSON PSIXOLOGIYASIDA ONG VA ONGSIZLIKNING ROLI. (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Annotatsiya. Mazkur maqola inson psixologiyasida ong va ongsizlikning roli haqida so‘z yuritadi. Ong va ongsizlik insonning fikr va xulq-atvorini shakllantirishda muhim o‘rin tutadi. Ongli jarayonlar, masalan, fikrlash, qaror qabul qilish va mantiqiy tahlil qilish, odamning o‘zini anglashiga yordam beradi. Boshqa tomondan, ongsiz jarayonlar, Freudning psixoanalitik nazariyasiga ko‘ra, repressiya qilingan hissiyotlar va xotiralar bilan bog‘liq bo‘lib, odamning xatti-harakatlarining ko‘pini bevosita boshqaradi. Maqola, ong va ongsizlik o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikni va ularning birgalikda inson xulqini qanday shakllantirishi haqida tahlil qiladi. Shuningdek, psixoterapiya va psixologik maslahatlar orqali ushbu jarayonlarni boshqarish usullari ham ko‘rib chiqiladi. Maqola, psixologik salomatlikni ta'minlashda ong va ongsizlikning muvozanatini anglashning ahamiyatini yoritadiAbstract. This article talks about the role of consciousness and unconsciousness in human psychology. Consciousness and unconsciousness play an important role in shaping a person's thoughts and behavior. Conscious processes, such as thinking, decision-making, and logical analysis, contribute to self-awareness. On the other hand, unconscious processes, according to Freud's psychoanalytic theory, are related to repressed emotions and memories and directly control much of a person's behavior. The article analyzes the relationship between consciousness and unconsciousness and how they together shape human behavior. Methods of managing these processes through psychotherapy and psychological counseling are also considered. The article highlights the importance of understanding the balance of consciousness and unconsciousness in maintaining psychological health.Абстрактный. В данной статье говорится о роли сознания и бессознательного в психологии человека. Сознание и бессознательное играют важную роль в формировании мыслей и поведения человека. Сознательные процессы, такие как мышление, принятие решений и логический анализ, способствуют самосознанию. С другой стороны, бессознательные процессы, согласно психоаналитической теории Фрейда, связаны с подавленными эмоциями и воспоминаниями и напрямую контролируют большую часть поведения человека. В статье анализируется взаимосвязь сознания и бессознательного и то, как они вместе формируют поведение человека. Также рассмотрены методы управления этими процессами посредством психотерапии и психологического консультирования. В статье подчеркивается важность понимания баланса сознания и бессознательного в сохранении психологического здоровья.