PSIXIKANING RIVOJLANISH JARAYONI. (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Annotasiya. Maqola psixikaning shakllanishi va rivojlanishini biologik, ijtimoiy va kognitiv jihatlardan tahlil qiladi. Ushbu jarayonlar bolaning tug‘ilishi, o‘smirlik davri, va kattalar hayotidagi psixologik o‘zgarishlarni o‘z ichiga oladi. Maqolada shuningdek, psixologik rivojlanishning jamiyat va madaniyat ta’siridagi o‘rni, shuningdek, psixik qobiliyatlar va xulq-atvorlarning o‘zgarishiga olib keladigan omillar, masalan, tarbiya, genetik meros, va ekologik sharoitlar muhokama qilinadi.Аннотация. В статье анализируется формирование и развитие психики с биологического, социального и когнитивного аспектов. К этим процессам относятся рождение ребенка, период подросткового возраста и психологические изменения во взрослой жизни. В статье также рассматривается роль психологического развития во влиянии общества и культуры, а также факторы, приводящие к изменениям умственных способностей и поведения, такие как воспитание, генетическая наследственность и условия окружающей среды.Abstract. The article analyzes the formation and development of the psyche from biological, social and cognitive aspects. These processes include the birth of a child, the period of adolescence, and psychological changes in adult life. The article also discusses the role of psychological development in the influence of society and culture, as well as factors that lead to changes in mental abilities and behavior, such as upbringing, genetic inheritance, and environmental conditions.