MAKTABGACHA KATTA YOSHDAGI BOLALARNING GENDER YONDASHUV ASOSIDA TA'LIMIY FAOLIYATINI TASHKIL QILISH USULLARI. (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada maktabgacha katta yoshdagi bolalar ta’limida gender yondashuvning ahamiyati va uni amalga oshirish usullari tahlil qilingan. Gender tenglik tamoyillari asosida ta’lim jarayonini tashkil qilish bolalarning qobiliyatlarini to‘liq rivojlantirish va stereotiplardan xoli ijtimoiylashuvni ta'minlashga qaratilgan. Maqolada o‘yin faoliyati, ta'limiy mashg‘ulotlar, adabiyot va vizual materiallardan foydalanish usullari hamda tarbiyachi va ota-onalarning roli batafsil yoritilgan. Shuningdek, gender yondashuvni joriy etishning qiyinchiliklari va tavsiyalar keltirilgan.Аннотация:В статье рассматривается значение гендерного подхода в образовании детей старшего дошкольного возраста и методы его реализации. Организация образовательного процесса на основе принципов гендерного равенства направлена на всестороннее развитие способностей детей и обеспечение их социальной адаптации без гендерных стереотипов. Рассмотрены методы использования игровой деятельности, образовательных занятий, литературы и визуальных материалов, а также роль воспитателей и родителей. Также в статье описаны трудности внедрения гендерного подхода и предложены рекомендации.Annotation: This article examines the importance of a gender-based approach in educating preschool-aged children and the methods for its implementation. Organizing the educational process based on the principles of gender equality aims to fully develop children's abilities and ensure their social adaptation free from gender stereotypes. The article explores methods of using play activities, educational lessons, literature, and visual materials, as well as the roles of educators and parents. It also highlights the challenges of implementing a gender-based approach and provides recommendations.