EMOTSIYALAR VA ULARNING INSON HAYOYIDAGI AHAMIYATI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Annotatsiya.Ushbu maqolada emotsiyalar va ularning inson hayotidagi roli tahlil qilinadi. Emotsiyalar insonning ruhiy va jismoniy holatiga, xulq-atvoriga hamda ijtimoiy munosabatlariga ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada emotsiyalarning asosiy turlari – pozitiv va negativ emotsiyalar, shuningdek, ularning insonning fikrlash jarayonlariga, qaror qabul qilishga va o‘zaro aloqalarga qanday ta’sir qilishlari ko‘rib chiqiladi. Emotsiyalarni boshqarishning ahamiyati, emotsional intellekt (EQ) ning rivojlanishi va emotsiyalarni boshqarish usullari, masalan, meditasiya, kognitiv xulq-atvor terapiyasi va jismoniy faollik haqida ham so‘z yuritiladi. Maqola, emotsiyalarni to‘g‘ri boshqarish va tushunish insonning umumiy farovonligini oshirishga, stressni kamaytirishga va salomatlikni yaxshilashga yordam berishini ta’kidlaydi.Abstract. This article analyzes emotions and their role in human life. Emotions affect a person's mental and physical state, behavior and social relations. The article examines the main types of emotions - positive and negative emotions, as well as how they affect human thought processes, decision-making and interactions. The importance of emotion management, the development of emotional intelligence (EQ), and emotion management techniques such as meditation, cognitive behavioral therapy, and physical activity are also discussed. The article points out that proper management and understanding of emotions can help increase a person's overall well-being, reduce stress, and improve health.Аннотация: В данной статье анализируются эмоции и их роль в жизни человека. Эмоции влияют на психическое и физическое состояние человека, его поведение и социальные отношения. В статье рассматриваются основные виды эмоций – положительные и отрицательные эмоции, а также то, как они влияют на мыслительные процессы человека, принятие решений и взаимодействие. Также обсуждается важность управления эмоциями, развития эмоционального интеллекта (EQ) и методов управления эмоциями, таких как медитация, когнитивно-поведенческая терапия и физическая активность. В статье указывается, что правильное управление и понимание эмоций может помочь повысить общее самочувствие человека, снизить стресс и улучшить здоровье.