BO’LAJAK O'QITUVCHILARNING MADANIYATLARARO O'ZARO MUNOSABAT KO'NIKMALARINI RIVOJLANTIRISH UCHUN IMPROVIZATSIYA METODLARI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Annotatsiya: ushbu maqola o'qituvchilar o'rtasida madaniyatlararo hamkorlik ko'nikmalarini rivojlantirish jarayonida improvizatsiya metodlaridan foydalanish samaradorligini o'rganadi. Turli xil improvizatsiya mashqlari va o'yinlari o'qituvchilarni ko'p madaniy muhitda ishlashga tayyorlashda innovatsion yondashuv sifatida taklif etiladi. Muallif o'z ishini madaniy kompetentsiya va pedagogik improvizatsiyaning nazariy asoslariga, shuningdek amaliy tadqiqotlar natijalariga asoslaydi. Tadqiqot natijalari shuni tasdiqlaydiki, improvizatsiya metodlarini qo'llash o'qituvchilarda ta'lim muhitida samarali madaniyatlararo o'zaro ta'sir o'tkazish uchun zarur bo'lgan asosiy ko'nikmalarni samarali rivojlantirishga yordam beradi. Maqola muallifi ushbu yondashuvning afzalliklarini muhokama qiladilar va keyingi tadqiqotlar va amaliy qo'llanmalar uchun tavsiyalar berishadi.Аннотация: в данной статье рассматривается эффективность использования импровизационных методов в процессе развития навыков межкультурного сотрудничества учителей. Различные импровизационные упражнения и игры предлагаются как инновационный подход к подготовке учителей к работе в поликультурной среде. Свою работу автор основывает на теоретических основах культурной компетентности и педагогической импровизации, а также на результатах практических исследований. Результаты исследования подтверждают, что использование методов импровизации помогает педагогам эффективно развивать основные навыки, необходимые для эффективного межкультурного взаимодействия в образовательной среде. Автор обсуждают преимущества такого подхода и дают рекомендации для дальнейших исследований и практического применения.Abstract: this article examines the effectiveness of using improvisational methods in the process of developing intercultural cooperation skills among teachers. Various improvisational exercises and games are offered as an innovative approach to preparing teachers to work in a multicultural environment. The author bases his work on the theoretical foundations of cultural competence and pedagogical improvisation, as well as on the results of practical research. The results of the study confirm that the use of improvisation methods helps teachers to effectively develop the basic skills necessary for effective intercultural interaction in the educational environment. The authors discuss the advantages of this approach and make recommendations for further research and practical applications.