AMERIKA DESKRIPTIV LINGVISTIKASI QARASHLARI (Ta'limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Amerika deskriptiv lingvistikasi XX asr boshida shakllangan yo‘nalish sifatida tahlil qilingan. Unda Frans Boas va Leonard Blumfild kabi tilshunoslarning bu sohaga qo‘shgan hissasi va deskriptiv lingvistikaga xos asosiy tamoyillar bayon etilgan. Deskriptiv yondashuv tilni empirik kuzatish va strukturali tahlil asosida o‘rganishga qaratilgan. Ushbu yo‘nalish, ayniqsa, Amerika tub xalqlarining tillarini hujjatlashtirishda va tilshunoslikda ilmiy yondashuvlarni rivojlantirishda muhim ahamiyat kasb etgan. Shuningdek, maqolada deskriptiv lingvistikaning tilshunoslikda eksperimental usullarni rivojlantirish va strukturalizmning shakllanishidagi o‘rni yoritilgan.