(untitled) (Ta’limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Termik kuyish organizmda turli darajada tezlashgan katabolik jarayonlarni keltirib chiqaradi, chunki organizm shikastlangan joyni qayta tiklashga harakat qiladi. Ushbu tadqiqotda jarohatlangan joyda mushak tolalari morfologiyasidagi oʻzgarishlar oʻrganildi. Tadqiqot usullari: oʻttizta laboratoriya kalamushlaridan foydalanildi. Ular nazorat (N) va jarohatlangan (J) guruhlarga ajratildi. J guruhidagi kalamushlar tana vazni boʻyicha standartlashtirilgan tana yuzasining 45% dan koʻprogʻi termik kuydirildi. Kalamushlar ikkala guruhda ham jarohatdan keyin toʻrt, yetti va 14 kun ichida evtanizatsiya qilingan. Medial gastroknemiusning o'rta qismlari mushaklar kesilib, gematoksilin va eozin bilan bo'yaldi. Soʻngra gistologik tahlil amalga oshirildi. Tadqiqot natijalari va muhokamasi: Nazorat guruhidagi kalamushlarda normal mushak xarakterli boʻlib, periferik yadrolari bilan teng taqsimlangan va ko'pburchak mushak tolalariga ega ekanligini ko'rsatdi. Ammo, jarohatlangan guruhdagi kalamushlarda bu xususiyatlar kuzatilmadi. Ularda koʻp tolalar kontur yumaloqligi aniqlandi. Bundan tashqari, shikastlangan guruhdagi kalamushlarda biriktiruvchi to'qimalarning miqdori sezilarli darajada oshdi. Xulosa: Ushbu eksperimental model orqali tana yuzasining 45% ni termik kuyishdan keyin kelib chiqadigan mushaklardagi morfologik oʻzgarishlarga gistologik baho berishda samarali ekanligi aniqlandi.