(untitled) (Ta’limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Har bir xalqning terminlar tizimida shakl va mazmunning birligi hamda ularning mutanosibligi masalasi muhim o‘rin tutadi. Chunki mazmun – obyektiv borliqdagi narsa va hodisalarning ongda aks etishi bo‘lsa, shakl (nom) esa shu tushunchaning tashqi belgisi, ramziy ko‘rinishidir. Shu bois tushunchalarga nom berishda terminlar qanchalik to‘g‘ri tanlansa va tushuncha bilan termin o‘rtasida uzviy aloqadorlik qanchalik kuchli bo‘lsa, termin tushunchani shunchalik aniq ifodalaydi. Важное место в системе терминов каждого народа занимает вопрос о единстве формы и содержания и их соразмерности. Потому что содержание – есть отражение в сознании вещей и явлений в объективном бытии, тогда как форма (название - это внешний признак, символическое проявление этого понятия. Поэтому чем правильнее выбираются термины при присвоении названий понятиям и тем сильнее неразрывная связь понятия с термином, тем точнее термин выражает понятие. in the system of terms of each people, an important place is occupied by the question of the unity of form and content and their proportionality. Because content is the reflection of things and phenomena in an objective being in the mind, while form (name) is the external sign, symbolic representation of that concept. Therefore, the more correctly terms are chosen when naming concepts, and the stronger the inextricable connection between the concept and the term, the more clearly the term expresses the concept.