(untitled) (Ta’limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
“Ma’lumotlar bazasi xavfsizligi ma’lumotlarni saqlashga bo‘lgan ehtiyoj yuqori darajada bo‘lgan bugungi kunda e’tibor qaratilishi kerak bo‘lgan masalaga aylandi. Vaqt o‘tishi bilan rivojlanayotgan texnologiyalarga qarab ko‘plab yangi saqlash usullari va himoya usullari ishlab chiqilganligi sababli, yuzaga kelayotgan zaifliklari tufayli yangi hujum usullari paydo bo‘ldi. Ma’lumotlar bazasi xavfsizligi birinchi o‘rinda emasligining sabablaridan biri bu sohada yetarlicha tadqiqot va ishlanmalarning yo‘qligi. Ushbu tadqiqot ma’lumotlar bazasida saqlanadigan ma’lumotlarning xavfsizligini ta’minlash va himoya qilishga qaratilgan. Axborot xavfsizligining asosiy elementlari bo‘lgan yaxlitlik, maxfiylik va foydalanish imkoniyati tushunchalari barcha xavfsizlik masalalarida birinchi o‘rinda turadi. Avtorizatsiya, zaif parollar ma’lumotlar bazalarida eng keng tarqalgan xavfsizlik muammolari hisoblanadi. Ushbu tezisda, ma’lumotlar bazalaridagi xavfsizlik muammolari va yechimlari haqida xabardor qilish va xabardorlikni oshirishga qaratilgan. Ma’lumotlar bazalarida eng ko‘p uchraydigan xavfsizlik muammolari tahlil qilindi va tegishli muammolarni hal qilish yo‘llari muhokama qilindi” “Database security has become an issue that should be given importance in today’s times when the need for data storage is at a high level. As many new storage methods and protection methods have been developed depending on the developing technologies over time, new attack methods have emerged due to the security vulnerabilities found. One of the reasons why database security is not at the forefront is the lack of sufficient research and development studies in this area. This study, it is aimed to ensure and protect the security of the data stored in terms of the database. The concepts of integrity, confidentiality, and accessibility, which are the main elements of information security, are at the forefront of all security issues. Wide authorization, weak passwords, and patch deficiencies were identified as the most common security problems in databases. In addition, it is aimed to inform and raise awareness about security problems and solutions in databases. The most common security problems in databases were analyzed, and the solutions for the related problems were discussed.”.