(untitled) (Ta’limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Ushbu maqolada insonparvarlik tamoyili asosida bo’lajak pedagoglarni kasbiy-pedagogik tayyorlash jarayonida kommunikativ kompetentsiyalarini rivojlantirish masalasi ko’rib chiqiladi ya’ni bo’lajak pedagoglarning kommunikativ kompetitsiyasini shakllantirishning metodik asoslari alohida yoritilgan va chet el olimlarning pedagogik qarashlari bayon qilingan. Kommunikativ, lingvistik va pragmatik kompetensiyaning oʻzaro bogʻliqligi ilmiy jihatdan asoslangan. Bundan tashqari, oʻquvchilarda kommunikativ kompetensiyani shakllantirishga xizmat qiluvchi kommunikativ mashqlar va ularning ahamiyati ochib berilgan.. Ularni tayyorlash ta’lim jarayonining asosiy vazifasi bo’lib, pedagogning kasbiy va psixologik tayyorgarligining ajralmas qismi bo’lgan kommunikativ kompetensiyani shakllantirish va rivojlantirishga yo’naltirilgan muhim masalalar yoritilgan . This article examines the development of communicative competence of future pedagogues in the process of professional-pedagogical training based on the principle of humanitarianism, that is, the methodical foundations of the formation of communicative competence of future pedagogues are separately covered, and the pedagogical views of foreign scientists are described. The interdependence of communicative, linguistic and pragmatic competence is scientifically based. In addition, communicative exercises that serve to form communicative competence in students and their importance are revealed. Their preparation is the main task of the educational process, and important issues aimed at the formation and development of communicative competence, which is an integral part of the professional and psychological training of the pedagogue. illuminated. В данной статье рассматривается развитие коммуникативной компетентности будущих педагогов в процессе профессионально-педагогической подготовки на основе принципа гуманизма, то есть отдельно освещаются методические основы формирования коммуникативной компетентности будущих педагогов, а также педагогическая изложены взгляды зарубежных ученых. Взаимозависимость коммуникативной, языковой и прагматической компетентности научно обоснована. Кроме того, раскрыты коммуникативные упражнения, служащие формированию коммуникативной компетентности у студентов, их значение, их подготовка является основной задачей образовательного процесса, а также важные вопросы, направленные на формирование и развитие коммуникативной компетентности, которая является неотъемлемой частью учебного процесса. Профессионально-психологическая подготовка педагога.