(untitled) (Ta’limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Ушбу мақолада гидротехника иншоотлари сув оқимларини туташиш соҳаларида сув заррачаларининг ўзаро таъсири натижасида вужудга келадиган ишқалиниш кучлари туфайли оқимнинг тезлигининиг кескин камайиш сабаблари келтирилган. Шу сабабли туташ оқимлар динамикасини ҳарактерловчи тенгламаларни келтириб чиқаришда албатта сув оқимини димланишда (подпор) вужудга келадиган оқим ҳаракатини секинлаштиришга сабаб бўладиган омилларни эътиборга олиш учун тегишли динамика тенгламаларига К-тузатиш коэффициенти киритилади. В данной статье представлены причины резкого снижения скорости течения из-за сил трения, возникающих в результате взаимодействия частиц воды в местах сочленений водотоков гидротехнических сооружений. Поэтому при создании уравнений, характеризующих динамику смежных потоков, в соответствующие уравнения динамики включается К-поправочный коэффициент, чтобы учесть факторы, вызывающие замедление движения потока, возникающее при затухании потока воды ( поддерживать). This article presents the reasons for a sharp decrease in the speed of the flow due to the frictional forces that arise as a result of the interaction of water particles in the areas of water flow junctions of hydrotechnical structures. Therefore, when generating equations characterizing the dynamics of adjacent streams, the K-correction coefficient is included in the relevant dynamics equations in order to take into account the factors that cause the slowing down of the flow movement that occurs when the water flow is damped (support).