(untitled) (Ta’limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Annotatsiya: mazkur ilmiy makolada boks sporti bilan shug‘ullanishning o‘smir yoshdagi sportchilarning zarba texnika va csiga, shuningdek, ularning jismoniy va ruxiy salomatligiga ta'siri o‘rganiladi. Boks sporti o‘smirlarning jismoniy rivojlanishini, mushak tizimini mustahkamlash, yurak-qon tomir faoliyatini yaxshilash va umumiy chidamlilikni oshirishda muhim ahamiyatga ega. Shuningdek, boks o‘smirlar uchun ruxiy salomatlikni yaxshilashda ham katta rol o‘ynaydi, chunki u stressni kamaytirish, intizomni rivojlantirish va o‘ziga bo‘lgan ishonchni oshirishga yordam beradi. Zarba texnikasining to‘g‘ri o‘zlashtirilishi va jang taktikalarini muvaffaqiyatli qo‘llash o‘smirlarni intellektual rivojlanishiga, qaror qabul qilish va raqibni o‘qish ko‘nikmalariga ega bo‘lishga undaydi. Shunday qilib, boks sporti nafaqat jismoniy, balki ruxiy salomatlikka ham salbiy ta'sirlarni kamaytirishda, shuningdek, o‘smirlarni hayotda muvaffaqiyatli bo‘lishga tayyorlashda muhim vosita hisoblanadi. Ushbu maqolada boksning osmirlardagi zarba texnika va taktika korib chikiladi xamda jismoniy va ruxiy salomatligi tasiri. Аннотация: бокс играет важную роль в физическом развитии подростков, укреплении мышечной системы, улучшении работы сердечно-сосудистой системы и повышении общей выносливости. Кроме того, бокс оказывает значительное влияние на психическое здоровье подростков, поскольку помогает уменьшить стресс, развить дисциплину и повысить уверенность в себе. Правильное освоение техники ударов и успешное применение боевых тактик способствует интеллектуальному развитию подростков, формированию навыков принятия решений и чтения действий соперника. Таким образом, бокс является важным инструментом не только для улучшения физического здоровья, но и для снижения негативных влияний на психическое состояние, а также для подготовки подростков к успешной жизни. В статье рассматриваются техника ударов и тактика в боксе, а также влияние этого спорта на физическое и психическое здоровье подростков. В данной научной статье исследуется влияние занятий боксом на технику ударов и тактику спортсменов-подростков, а также на их физическое и психическое здоровье. Annotation: this scientific article examines the impact of boxing on the punch technique and tactics of adolescent athletes, as well as its effects on their physical and mental health. Boxing plays an important role in the physical development of adolescents, strengthening the muscular system, improving cardiovascular function, and enhancing overall endurance. In addition, boxing also plays a significant role in improving mental health, as it helps reduce stress, develop discipline, and boost self-confidence. Proper mastering of punch techniques and successful application of fighting tactics encourages intellectual development, decision-making skills, and the ability to read the opponent's actions. Thus, boxing is an important tool not only for improving physical health but also for reducing negative effects on mental well-being, as well as preparing adolescents for success in life. This article discusses the punch techniques and tactics in boxing, along with their impact on physical and mental health.